maanantai 17. lokakuuta 2016

Cupping

Tänään aamulla päiväkodissa käytiin läpi lasten omia kotiosoitteita. Suurin osa muisti osoitteensa, mutta muutaman kanssa piti miettiä kauemmin. Myös talon ja asunnon numero piti tietää. On kyllä hyvä, että ton ikäinen lapsi osaa jo osoitteensa. Käytiin myös läpi kaupunginosia ja se, miten Tallinna kirjoitetaan. "Oppitunnilla" oli apuna numero- ja kirjainkortit. 

Syötiin omenaa ja lähdettiin sitten ulos. Ulkoilun jälkeen oli ruokailu ja ruoaksi oli kanaa, riisiä ja porkkana-rusina salaattia. Oli tosi hyvää, tosin suuri osa lapsista noukki rusinat pois. Juteltiin ohjaajani kanssa, että jäisin tänään nukkariin, kun heillä oli kaksi kehityskeskustelua. 
Nukkarissa lapset nukahtivat nopeasti. Vain yksi tytöistä ei nukahtanut ollenkaan. On aika jännää, että noin moni 5-vuotiaista nukkuu (vaikkakin se on hyvä asia), koska Suomessa ei sen ikäisten ole enää pakko nukkua. 






Renardiin oli saapunut uusia kahvipapuja ja pääsin myös maistelemaan niitä (=cupping).
Aluksi kahvipavut laitetaan kaikki omiin kuppeihin (ja ne myös punnitaan).





Kun kaikki pavut ovat laseissa, ne jauhetaan yksi lasi kerrallaan. Aluksi pelkkää jauhettua kahvia haistellaan. Lasia taputetaan kevyesti kämmentä vasten ja sitten haistetaan. 



Tämän jälkeen laitetaan ajastin käyntiin ja aletaan kaataa kaikkiin laseihin kuumaa vettä. Ajastin laitetaan siksi, että on tietty aika, milloin kahveja voi alkaa maistelemaan ja myös siksi, että nähdään, kuinka kauan aikaa veden kaatamisesta on kulunut. Kun vesi on kaadettu ja on mennyt pari minuuttia, voi kahveja alkaa taas haistella. 

 


Sitten kahvit sekoitetaan varovasti lusikalla, jonka jälkeen vielä "kuoritaan" päältä hetki sekoittamisen jälkeen. 







Nyt pääsee vihdoin maistamaan. Jokainen ottaa tyhjän mukin (johon voi halutessaan sylkeä, vähän niinkuin viinin maisteluissa) sekä syvän lusikan. Oikea tekniikka maistaa olisi ryystää, mutta ideana kuitenkin on se, että kahvi menisi jokapuolelle suuta, jotta sen maistaa kunnolla. Maistelukierroksia toistetaan, kunnes kahvit ovat kylmiä, koska kahvin maku muuttuu lämpötilan muuttuessa. Kokeneemmat maistelijat tekevät myös muistiinpanoja ja arvioita kahveista. Tähän on myös olemassa appeja puhelimeen. 
Oli aika jännää päästä maistelemaan erikoisia kahveja. Kyllä niissä eroja on aika paljonkin, vaikka lopuksi kaikki alkoi maistua samalta. Yksi kahveista oli tosi pahaa ja niin myös muiden mielestä. Siinä oli kai jotain vikaa, mutta en nyt muista sitä sanaa. Mukana oli myös yksi Pauligin kahvi, mutta se ei ollut mitään erikoista. Itse pidin eniten viimeisestä, koska se oli vähän makeaan päin ja voimakkaan makuinen. Vaikka mitä minä mistään tiedä.

Maistelun loputtua menin kaupan kautta isovanhemmille ja ostin tyrni limpparia kokeiluun. Se oli tosi hyvää, jos siis tykkää tyrnistä. Ihan kuin tyrnimehua, mutta limpparin muodossa. Ja se on tehty Eestissä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti