maanantai 10. lokakuuta 2016

Ensimmäinen päivä

Tänään oli sit ensimmäinen päivä työssäoppimista. Menin aamulla kahdella bussilla. Olin illalla katsonut netistä valmiiksi bussiaikataulut osoitteesta http://soiduplaan.tallinn.ee/ . Toinen bussi lähti Viru keskuksen alta. Siellä on saman tyyppinen bussiterminaali, kuin Helsingin Kampissa. Olin sopivasti puoli kymmenen perillä ja soitin ovikelloa.  



Pian (ilmeisesti) sihteeri tuli avaamaan oven ja päästi minut sisään sekä ohjasi päiväkodin tiloihin. Ihmettelin hetken aikaa, että mihinköhän pitää mennä ja kurkkasin yhdestä avonaisesta ovesta sisään. Siellä minua tervehdittiin ja sanottiin, että voin olla heidän kanssaan hetken. Kävin myös kurkkaamassa toisen ryhmän tiloihin ja sitten Signe löysi minut. Signe on siis päiväkodin johtaja. Mentiin hänen työhuoneeseen juttelemaan ja hän esitteli minulle päiväkotia ja päivän kulkua. 
Kymmeneltä lähdettiin viereiseen kirkkoon, sillä siellä oli sadonkorjuujuhla. Koulun oppilaat olivat käyneet siellä jo aamulla ja nyt oli päiväkodin vuoro. Kirkko oli kaunis ja iso. Jokainen ryhmä oli harjoitellut pienen esityksen ja pappi piti pari puhetta. He myös lauloivat virsiä, joista jotkut olivat samoja, kuin suomessa, mutta vaan eestiksi. 



Kirkosta mentiin suoraan ulkoilemaan. Emme menneetkään siihen puistoon, josta eilen kerroin, vaan tien toisella puolella olevaan Hirve parki (Hirvi puistoon). Pienempien ryhmät (jotka ovat eri talossa) käyvät siellä puistossa, jossa eilen kävin, mutta kuulemma välillä sinne mennään myös yhdessä pienten kanssa. 
Ulkona oli kaunis aurinkoinen sää, mutta aika tuulista. Aluksi kaikki lapset juoksivat "terveys kierroksen" (tervisering), ja sen jälkeen saivat mennä vapaasti leikkimään. Minusta se on aika kiva idea, että juostaan se yksi kierros aina jokaisen ulkoilun alkuun, koska siinä saa hyvin sisällytettyä liikuntaa lasten päivään vaivattomasti. 
Puisto on kaupungin puisto, eikä siellä ole mitään aitausta ympärillä. Suomessa tämmöinen olisi varmaan kiellettyä tyyliin ja itsekin aloin miettiä, että sieltä pääsisi lapsi aika helposti karkuun. Ja liikennettäkin on puiston ympärillä aika paljon, koska se on melkein keskustassa, mutta autotiet eivät kuitenkaan näy (tai edes pahemmin kuulu) puistoon, koska se on ns. syvennyksessä. 
Kun kellot siirretään talviaikaan, niin iltapäivisin ei enää ulkoilla, sillä siellä olisi liian pimeää. Ulkoilu on aamupäivisin noin klo 11-12. 





Ulkoilun jälkeen mentiin riisumaan ulkovaatteet ja lähdettiin syömään. Ruokasali on alakerrassa ja ruoat tehdään paikan päällä. Saan syödä siellä itsekin ja se maksaa 1,50€ per päivä, eli tosi hyvän hintaista. Aamupala ja välipala maksavat ilmeisesti vielä erikseen. Ruoaksi oli kaalikeittoa ja jälkiruoaksi vispipuuroa. Oli aika mielenkiintoista, että myös lapset söivät posliinilautasista ja mukitkin olivat posliinia. Suomessa kun on yleensä lapsilla ja usein aikuisillakin muovilautaset ja -mukit. Sekin oli jännää, että 4-vuotiaiden ryhmän lapsille aikuinen pisti ruoan lautaselle kysymättä, miten paljon lapsi ottaa. Kaikkien isompien ryhmien lapset saivat itse tulla sanomaan, paljonko ottavat. Vielä kolmas asia, mitä ihmettelin oli se, että lapsille ei laitettu valmiiksi juotavaa tai edes mukeja. Lapset saivat halutessaan itse hakea vettä, mutta mielestäni lähes puolet lapsista lähti ruokailusta juomatta mitään. 
Ruokailun jälkeen sainkin jo lähteä.





Sitten lähdin kävelemään Balti jaamaan päin, sillä siskopuoleni oli tulossa kaupungille. Tallinnaan on hankittu jokin aika sitten uudet junat ja vanhat myytiin johonkin Liettuaan tai Latviaan, en muista kumpaan. 






Mentiin ensin taas hänen työpaikalle ja siellä tuoksui ihanasti juuri paistetut suklaakeksit (jotka maksaa 1,50€ ja on ehkä parhaita ikinä) ja kahvi tietenkin. Join taas cappuccinon ja luin jotain kahvi-aiheista lehteä, joka kertoi Ruotsin fika-kulttuurista.





Sitten mentiin syömään läheiseen Lendav taldrik-nimiseen ravintolaan. Se oli sisustettu ekologisesti, esim. sohvat oli tehty puulavoista. Tilattiin kikherne currya + riisiä ja juustotäytteistä naan leipää. Yksi annos riitti tosi hyvin meille kahdelle puoliksi ja otettiin vielä mukaankin, kun ei jaksettu syödä kaikkea. Siellä kannattaa sanoa, jos ottaa tilauksen puoliksi, niin he tuovat kaksi lautasta. Ruoka maksoi yhteensä vähän yli yhdeksän euroa eli puoliksi otettuna tosi hyvä hinta. Itse tykkäsin naan leivästä paljon ja se oli myös tosi täyttävää. 















Käytiin hakemassa siskon äidin koira ja mentiin siskon uuteen kämppään, johon hän oli juuri pari päivää sitten muuttanut. Siellä laitettiin ruokaa ja hän keitti meille kahvia itse jauhetuista pavuista. 





Päivän lopuksi käytiin vielä koiran kanssa lenkillä ja matkalla tuli vastaan tosi kaunis ja tunnelmallinen puisto, missä oli paljon valoja. Pimeässä se näytti tosi hienolta. Oltiin Nõmmen alueella, missä on paljon puisia omakotitaloja. 





Lenkin jälkeen sisko vei mut autolla "kotiin" ja kello olikin jo yhdeksän. Huomenna saan tutustua kunnolla 4-vuotiaiden ryhmään, keskiviikkona olen 5-vuotiaiden ryhmässä ja torstaina 6-vuotiaissa. Perjantaina päätän, missä ryhmässä haluan suorittaa työssäoppimisen ja näytön. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti